Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

AYRIMCILIK TAZMİNATI NEDİR?

İş Kanunu'nun 5. maddesinin 6. Fıkrasında Eşit işlem yapma yükümlüğüne aykırı davranışın yaptırıına yer verilmiştir. Bu maddeye göre işveren iş ilişkisi devam ederken veya sona ermesinde 5. maddede belirtilen fıkra hükümlerine aykırı davranış gösterdiğinde işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminatın yanında  yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.

A)Ayrımcılık Tazminatına Hak Kazandıran Haller

  1. İşçinin Ücretinde

İşçinin Farklı yeteneklerine,kabiliyetine, beceriklilik durumuna göre yani işçilerin niteliklerine göre işveren,  işçiler arasında ücretler yönünden, ayrım yapılabilir.

  1. Sözleşmesinin Feshinde

 İş akdinin  feshinde işverenin eşit davranma borcunun olup olmadığı öğretide tartışmalıdır.Fakat  öğretideki bazı yazarlar, iş akdinin feshi hallerinde eşit davranma borcundan söz edilmediğini ifade ederler.

B)Eşit Davranma Borcunun Mutlak Olarak Uygulanabileceği Durumlar

1.Sosyal yardımlar

İşverenin işçiye sağlayacağı sosyal yardımlar konusunda eşit davranma borcu vardır.İşveren,  işçilerin belirli bazı niteliklere sahip olmalarına göre bazı sosyal yardımlar verilebilir.

2.Yönetim Hakkına İlişkin Konularda Yönetim hakkı

 Yönetim hakkından bahsedilen ; işverenin  işin yapılması  ve yürütülmesi konusunda tek taraflı düzenlemeler getirme yetkisini ifade eder.

3.Greve Katılmayan İşçilerin Çalıştırılmasında

4.İşçinin Mesleki Durumunda

  • Kısmi Süreli Çalışan İşçiye İlişkin Ayrım Yasağı

İş Kanunu 5. maddesi 2. Fıkrası gereğince işveren esaslı nedenler olmadıkça  tam süreli çalışan işçi ve kısmi süreli çalışan işçi arasında farklı işlem yapamaz.

  • Belirli Süreli Çalışan İşçiye İlişkin Ayrım Yasağı

Söz konusu kanunun  5. maddenin 2. Fıkrası uyarınca, yine aynı şekilde işveren, esaslı nedenler olmadıkça, belirli süreli çalışan işçi ve belirsiz süreli çalışan işçi arasında ayrım yapamaz.

C) Ayrımcılık Tazminatının Miktarı

Ayrımcılık tazminatı işçinin dört aya kadar ücreti miktarı olduğundan, bu tazminatın miktarı, dört aylık ücret tutarını aşmamak şartıyla ve olayın özelliğine,niteliğine göre ayrımcılığın ağırlığına, işçinin işyerindeki işi ve konumuna, kıdemine göre hakim tarafından belirlenir.

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından 10.07.2020 tarihinde kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları