Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

GREV VE LOKAVT HAKKI

Grev Nedir?

Grev, 6356 sayılı Kanunun 58. maddesi uyarınca “İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak ya da işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacı ile, aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmaları” olarak belirtilmiştir. 

Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık ve anlaşmazlık çıkması durumunda, işçilerin ekonomik durumları ile çalışma koşullarının korunması veya  geliştirilmesi nedeniyle söz konusu kanun hükmüne göre yapılan işçilere tanınan haktır.

Lokavt Nedir?

Lokavt, İşveren veya işveren vekili kararı ile ya da başka kuruluşun verdiği karara istinaden  iş yerinde faaliyetin tamamen durdurulmasına sebep olacak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmasıdır.

Grev ve lokavt kararının alınması:

Eğer taraflar rabuluculuk süresi sonunda anlaşamazlar ise  arabulucu, 3 iş günü içinde  bir tutanak düzenler gerekli gördüğü önerileri de bu tutanağa ekleyerek görevli makama gönderir. Görevli makam ise bu tutanağı en geç 3 iş günü içinde taraflara tebliğ eder.

Tutanağın tebliğ tarihinden  itibaren 60 gün içinde grev kararı alınabilir ve belirtilen bu süre içinde 6 iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya konulabilir. Eğer bu süre içinde, grev kararı alınmaz veya uygulanacağı tarih karşı tarafa bildirilmezse toplu iş sözleşmesi(TİS)  yapma yetkisi düşer.

İşveren sendikası ya da sendika üyesi olmayan işveren, grev kararının kendisine tebliğinden itibaren 60 gün içinde lokavt kararı alabilmektedir. Bu süre içinde 6 iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya koyabilir.

 Grev ve lokavtın iş akitlerine etkisi:

  • Greve katılanlar
  • Greve katılmayanlar
  • Greve katılmaktan vazgeçip  grev sebebiyle çalıştırılamayan,
  • Lokavta maruz kalan,

İşçilerin iş akitleri grev ve lokavt süresince askıda kalmaktadır.

 

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından 10.07.2020 tarihinde kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları