Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

İHBAR TAZMİNATINA HANGİ HALLERDE HAK KAZANILIR?

İhbar Tazminatı; İşçinin bildirim şartına uymadan işi bırakıp gitmesi durumunda işverene, iş verenin de  bildirim şartına uymadan işçinin sözleşmesini sona erdirdiğinde  işçiye ödediği tazminata denir.

İhbar Tazminatını Kimler Talep Edebilir?

Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler  ihbar tazminatı alabilirken  belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler ihbar tazminatı alamaz . Kısacası, süreli fesih, iş akdinin tarafları olan işçi ve işverene belirsiz süreli iş akdini, belirli bildirim sürelerine uyarak tek taraflı irade beyanı ile sona erdirme imkanı veren bir haktır.

Peki Bu bildirim Süresi Ne Kadardır?

1) 6 aydan az çalışmada 2 hafta,

2) 6 ay-1,5 yıl arası çalışmada 4 hafta,

3) 1,5 yıl-3 yıl arası çalışmada 6 hafta,

4) 3 yıl ve üzeri çalışmalarda ise  8 hafta uygulanmaktadır.

İhbar Tazminatı Nasıl Belirlenir?

İş akdinin feshi anında geçerli olan ücrete göre İhbar tazminatı miktarı  belirlenmektedir. Belirlenen bu günlük ücret ile çalışma süresine göre belirlenen haftadaki gün sayısı  çarpılır ve  ihbar tazminatı hesaplanır.

Örnek bir ihbar tazminatı hesaplaması yapacak olursak;

1 aylık maaşı 6.000 TL olan ve 8 yıl çalışmış olan bir işçiye:

Günlük maaş: 6.000 TL / 30 gün= 200 TL

Haftalık maaş: 200 * 7 gün= 1.400 TL

Bu kişi 3 yıl üzeri çalıştığı için işçiye 8 haftalık brüt ücreti kadar tazminat ödenmektedir.

8 hafta* 1.400 TL = 11.200 TL brüt ihbar tazminatı tutarıdır. Bu tutar üzerinden gelir ve damga vergisi kesintisi yapıldıktan sonra net ihbar tazminatı tutarı ortaya çıkmaktadır.

TEKRAR BELİRTMEK GEREKİRSE; Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler  ihbar tazminatı alır fakat   belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler ihbar tazminatı alamaz.

 

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından 10.07.2020 tarihinde kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları