Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

İŞÇİNİN İŞ ARAMA İZNİ

4857 Sayılı İş Kanununun 27. Maddesi bu konuyu düzenlemektedir.  “İşveren, bildirim süreleri içinde işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve işçinin ücretinde kesinti yapmadan vermeye mecburdur. İşçiye verilen iş  arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz. Bununla birlikte işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Fakat iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden önceki günlere rastlatması ve bu durumu işverene bildirmesi gerekmektedir. İşveren yeni iş arama iznini vermez veya bu iş arama iznini eksik kullandırırsa o sürelere ait ücreti işçiye ödemelidir. Eğer işveren, iş arama izni vermek yerine işçiyi çalıştırır ise işçinin izin alarak bir çalışma yükümlülüğü olmadan alacağı ücretin yanında , çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.

İş Arama İzni Ne Zaman Kullanılabilir?

İşveren  işçiye iş arama iznini bu bildirim döneminde  iş saatleri içinde vermek zorundadır.  Fakat işçi kısmi süreli çalışıyor ise iş arama izni iş günlerinin çalışılması gereken saatlerinde verilmelidir.

İşverenin,  iş saatleri içinde herhangi bir zaman diliminde bu izni kullandırır. Ama işveren bu zaman dilimini belirlerken kendisinin işinin aksatmayan ve işçinin iş bulma ihtimalinin de yüksek olduğu zamanları dikkate  almak durumundadır.

İzin Süresi Nedir?

İş kanununu gereğince işverenin verdiği yeni  iş arama izninin süresi iki saatten az olamaz. Bu hüküm nispi emredici  niteliğinde olduğu için bu asgari süre artırılabilir ama azaltılamaz. Eğer sözleşmede bildirim (önel) süresi arttırıldıysa, işçi yeni iş arama iznini arttırılmış bildirim önellerine uygun olarak kullanır.

Yeni İş Arama İzni Verilmemesinin Yaptırımı Nedir?

İK 27/2’ye göre, İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücreti işçiye ödemek zorundadır.

 

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından 10.07.2020 tarihinde kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları