Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

İŞ GÜVENCESİ HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASININ KOŞULLARI

İş Kanunu veya Basın İş Kanununu Kapsamında bulunan İşçinin Olması

İş güvencesinin kapsamına İş Kanunu m. 2 uyarınca bir hizmet akdine dayanarak çalışıp İş Kanunu m.18/1’de belirtilen koşulları sağlayan işçilerle, Basın İş Kanunu m.6/son uyarınca gazeteciler girerler.

İşyerinde Otuz ve Daha Fazla İşçi Çalıştırılması

İşçi sayısının belirlenmesinde İş Kanunu 18/4 maddesi uyarınca eğer işverenin aynı iş kolunda birden fazla işyeri varsa, işyerinde çalışan işçi sayısının tespit edilirken bu yerlerdeki toplam işçi sayısı esas alınmaktadır.

  • Yargıtay bu sayının belirlenmesinde belirli-belirsiz süreli, tam-kısmi süreli, daimi-mevsimlik iş sözleşmesi ile çalışanlar arasında bir ayrım yapılmadan dikkate alınacaklarını, bunların fesih tarihinde fiilen çalışmalarının gerekmediği iş sözleşmelerinin devam etmesinin yeterli olacağını belirtmiştir.
  • Ancak, işçi niteliği olmayan stajyer, kursiyer, çırak ve meslek öğrencileri, süreksiz işlerde çalışanlar, geçici (ödünç) iş ilişkisinden dolayı çalışanlar ve alt işverene bağlı işçiler bu sayının hesaplanmasına dahil edilmez. 

 

İşçinin En Az Altı Aylık Kıdeminin Olması

 

  • İş akdinde bir deneme süresi kabul edilmişse, bu deneme süresi işçinin kıdeminden sayılır.
  • İşyerinin veya iş akdinin devredilmesi halinde, devralan işveren, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yaptığı için, altı aylık sürenin hesabında önceki sürelerde dikkate alınır.
  • İş akdinin askıya alındığı süreler de 6 aylık kıdemin hesabına dahil edilmektedir.
  • Aynı işverenin değişik işyerleri farklı işkollarında da olsa bu işyerinde geçirilen sürelerin toplamı göz önünde tutulur.

 

Belirli Konumdaki İşveren Vekili Olmama

  • İşletmenin bütününü yöneten işveren vekilleri ve yardımcıları iş güvencesinden yararlanamaz.
  • Fakat, işletmenin bütününü yönetmemekle birlikte, işyerinin bütününü yöneten ve işçiyi işe alma ve çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri de iş güvencesi hükümlerinden faydalanamazlar.

 

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi İle Çalışma

  • İş güvencesi kapsamına girebilme açısından işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışması yeterli olup, işçinin tam veya kısmi süreli çalışmasının bir önemi bulunmamaktadır.
  • Mevsimlik iş sözleşmeleri de ardı ardına tekrarlanırsa belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak değerlendirilir ve işçiler iş güvencesinden yararlanabilirler.

 

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından 10.07.2020 tarihinde kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları