Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

İŞ HUKUKUNDA ARABULUCULUK

Arabuluculuk, Arabuluculuk kanunu gereğince “Belirli teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren ve tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi.”  olarak ifade edilmiştir.

İş Mahkemeleri kanunun 3.maddesi gereğince 01/01/2018 tarihinden itibaren kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabuluculuk zorunlu dava şartı olmuştur.

Davacı işçi arabuluculuğa başvurmadan doğrudan doğruya dava açarsa mahkeme esasa girmeden davayı usulden reddeder.

Zorunlu Arabuluculuk Kapsamına Giren Davalar

İşe iade davaları ve işçinin işverenden talep ettiği alacaklardan ve tazminattan doğan davalar.

 

Zorunlu Arabuluculuk Kapsamına Girmeyen Davalar

İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi veya manevi tazminat davaları ve  bunlarla ilişkin tespitler, itiraz ve rücu davaları.

 

İşe İade Davalarında Arabulucu

İşçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığını öne sürerek bildirimden itibaren, bir ay içinde işe iade talep edebilir. Fakat bunun için ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.

Arabuluculuk sonucunda  anlaşılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesine dava açılabilir.

 

Arabuluculuk Tutanakları

  • Arabuluculuk Tutanağında, arabuluculuk sonunda tarafların anlaştıkları, anlaşamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasıl sonuçlandığı belgelenir.
  • Tutanak halindeki bu belgenin taraflarca ve arabulucu tarafından imzalanması gereklidir. Burada, taraflardan kastedilen tarafların kanuni temsilcileri veya avukatları da olabilmektedir. Tarafların imza şartı sadece nedeni belirtilmek suretiyle ortadan kalkabilirken, arabulucunun imzası her zaman zorunludur. Bu durumda arabulucunun imzası tutanağın geçerli bir belge niteliği kazanması için yeterlidir.
  • Eğer arabuluculuk sonunda anlaşma sağlanamazsa davacı arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağı dava dilekçesine eklemek zorundadır.

 

 

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından 10.07.2020 tarihinde kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

 

Yorum Bırakın
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları