Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

Dünyanın En Başarılı Avukatları

Mohandas-Karamchand-Gandhi Mohandas Karamchand Gandhi

Gandhi ‘yi dünya çapında muhtemelen tanımayan yoktur. Hindistan ‘da yapmış olduğu büyük değişimler sonrasında Mahatma Gandhi adıyla anılmaya ve özgürlük savaşçısı sıfatıyla tanınmaya başlamıştır. 1800 ‘lü yıllarda Londra ‘da avukatlık kariyerine başlar ve ilerleyen yıllarda Güney Afrika ‘ya taşınır. Defalarca, ceza ve ayrımcılık, sivil haklar ve göçmenlerin savunuculuğunu yapmıştır. Hindistan Bağımsızlık Hareketi ‘nin ruhani ve siyasi lideri olmayı başarmıştır. Satyagraha felsefesinin kurucusudur ( Satyagraha – kötülüklere karşı şiddet içermeyen ama sürekli olan direnme felsefesi ).

süreyya-ağaoğlu

Süreyya Ağaoğlu

Türkiye ‘nin ilk kadın avukatı olarak hem Türkiye tarihine hem de dünya tarihine geçmeyi başarmıştır. Süreyya Ağaoğlu, Kurtuluş Savaşı sonrasında başlayan kadın haklarının savunucusu ve kadınların toplum içerisinde çok daha fazla rol alması konusunda büyük emek sarf etmiştir. Kadınların toplumda ki yeri ile ilgili uzun yıllar yapmış olduğu çalışmalar, günümüz Türkiye ‘sinde kadınların toplum içinde çok daha etkin olmasında büyük katkılar sağlamıştır. Ölümünden sonra bile, yapmış olduğu alt yapı çalışmaları sayesinde hala burs imkanları sağlamaktadır.

Sadie-Alexander

Sadie Alexander

Sadie Alexander ilk kez hukuk doktorası alan kadın siyahi insan olarak tarihe geçti. Amerika da baroya kayıt yaptıran ilk siyahi kadın avukatlar arasında. Yapmış olduğu bu çalışmalar sayesinde, kendisi gibi siyahi kadınların önünü açmış ve siyahi kadınlarında neler yapabileceğini kanıtlamıştır. 1927 – 1982 yılları arasında avukatlık yapmış ve kocası ile beraber insan hakları konusunda çok önemli çalışmalara imza atmıştır.

Sir-Thomas-More

Sir Thomas More

Hukuk tarihinin efsane isimlerinden biridir. 1478 – 1535 yılları arasında yaşamıştır. Kral VIII. Henry ile yaşamış olduğu olaylar onu tarih sayfasında ki yerini almasını sağlamıştır. Kral VIII. Henry kilisenin başına geçme talebine karşı çıkmış ve bu kararı onun idam edilmesine sebep olmuştur. Ancak bu kararından ötürü yüzyıllar sonra Vatikan tarafından aziz ilan edilmiştir. Oxford ve Cambridge üniversiteleri çok büyük emek sarf etmiştir. Hukuki kimliğinin yanı sıra yazmış olduğu ” Ütopya” kitabı ile edebiyatta yeni bir akım, yeni bir nesil başlatmıştır.

thomas-jefferson

Thomas Jefferson

Amerika Birleşik Devletleri ‘nin ideolojik anlamda büyük katkı sağlayan en önemli başbakanlarından biridir. Thomas Jefferson, Amerika Birleşik Devletleri ‘nin her daim Cumhuriyetçi, özgürlükçü bir ülke olması için çalışmıştır. Ülkenin yeni kurulduğu dönemlerde başbakanlık yapması, o zamanlar ki İngiliz İmparatorluğu emperyalizmine karşı gelen büyük bir özgürlükçü düşünür olarak tarihe geçmiştir. Gençlik yıllarından itibaren hem avukatlık kariyerinde hem de başbakanlık kariyerinde her zaman adil olma ve adaletli olma kavramları üzerinde çalışmalar yapmıştır. Thomas Jefferson bir fotoğrafı hala Amerikan iki doları üzerinde yerini korumaktadır. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi de onun döneminde düzenlenmiştir.

Thurgood-Marshall

Thurgood Marshall

Thurgood Marshall ‘da ilklere imza atıp, insanlık tarihine geçenlerden. 1900 ‘lü yılların başında Amerika Yüksek Mahkemesi ‘nin ilk siyahi üyesi olarak tarihe geçmiştir. Özellikle, Brown-Topeka Eğitim Kurulu Davası ‘nda (1954) avukat olarak Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi önünde yaptığı tarihe geçen savunması sonucunda, devlet okullarında yapılan ırk ayrımcılığının ve ırkçılık gibi kavramların anayasaya aykırı olduğu kabul edilmiştir. Thurgood Marshall özellikle siyahi insanların yaşamış olduğu sorunların çözümlerinde, insan hakları ve azınlık hakları konusunda adil davranılması ve yasa olarak bu şekilde işlenmesi konusunda büyük yeniliklere imza atmıştır.

_photo-by-per-anders-petterssongetty-images

Nelson Mandela

Nelson Mandela hakkında kısa ve özetleyici bir yazı yazmak gerçekten çok olası değil. Güney Afrika Cumhuriyeti ‘nin ilk siyahi cumhurbaşkanı, özgürlükçü, ayrımcılık karşıtı, aktivist gibi kelimelerle tanımlayabiliriz. Ancak yaptığı devrimler ve çalışmalar listenemeyecek kadar uzun. İfadelerinden bir tanesini paylaşmamız bile Nelson Mandela ‘nın hayata olan bakış açısını ve ne kadar yapıcı bir insan olduğunu anlatmaya yetecektir.Ülkesinin ilk siyah avukatı unvanına sahiptir.

john-adams

John Adams

Amerika Birleşik Devletleri kurucuları arasında yer alan ve ilk başkan yardımcısı ile ikinci başkanıdır. Sizlerin de dikkatini muhtemelen çekmiştir. Amerika Birleşik Devletleri ilk başkanlarının büyük bir çoğunluğu ve en önemli isimleri hukuk fakültesi mezunları. İlk kuruluş sürecinde yaşanılan  hak ve adalet sorunlarının çözümlerinde büyük baş rol oynamaları ve çok daha sağlam temeller üzerinde bir ülke kurulmasına katkıda bulunmuşlardır. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi çalışması sonrasında hala dünyanın en büyük ülkelerinde biri olan Amerika Birleşik Devletleri ‘nin bugünkü halini almasını sağlamışlardır.

Abraham-Lincoln

Abraham Lincoln

Yine Amerika Birleşik Devletleri başkanlarından biri listemizin ikinci sırasında yer alıyor. Abraham Lincoln. Abraham Lincoln köleliğe karşı vermiş olduğu savaşlar ile ününe ün katmayı başarmıştır. Amerikan iç savaşında büyük bir zafer elde etti ve köleliğe son verdi. Ülkenin birlik ve beraberliğini koruyarak dağılmasını engelledi. Her zaman hak ve eşitlik kavramları üzerinde çalışmalarına devam etmiştir. Avukatlık kariyerinde de 5100 ‘ün üzerinde duruşmaya katılarak küçümsenmeyecek bir rakama sahip durumda.

Clare-Foltz

Clare Foltz

Resmi verilere göre dünyanın ilk kadın avukatı olarak tarihe Clara S. Foltz geçmiştir. İlk kadın avukat olarak tarihe geçmesinin ardından tüm kadınlar için büyük bir ilham kaynağı olmayı başarmıştır. Ayrımcılık ve ırkçılık davaları ile kadın hakları üzerinde çalışmıştır. Dünyamızın şu an ki özgürlükçü ve daha adil olmasında büyük katkıları vardır.

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları