Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

Reşit olmayan çocukların tüm hak ve bakımları kısacası velayeti anne ve babaya ait olmaktadır. Evlilik süresi boyunca velayet ortak olmaktadır. Ancak çiftlerin boşanması halinde velayet davası açılır ve hakim uygun gördüğü takdirde velayeti anne ya da babaya vermektedir. Velayet davası açma konusunda Adana en iyi avukat arayışında olan kişiler için Adana hukuk büroları hizmetleri mevcut olmaktadır.

Velayet Nedir?

Velayet; ergin olmayanların yani 18 yaşından küçük çocukların ve hakim tarafından kısıtlanan ergin çocukların bakım ve eğitimlerinin sağlanması amacı ile anne ve babaya tanınmış hak ve ödevlerin tümünü ifade eden bir tanım olmaktadır. Medeni Kanun’la yalnızca anne ve babaya velayet hakkı tanınmaktadır. İleride velayetin kaldırılması halinde çocuğun bakımını ve korunmasını üstlenen yakın akrabasına çocuğun velayeti değil vesayeti verilmiş olmaktadır. Velayet davaları genellikle çekişmeli davalar arasında yer almakta olup velayetin anne ya da babaya verilmesi kararını etkileyen birçok unsur mevcut olmaktadır. Velayetin müvekkile verilmesi için Adana en iyi avukat arayan kişiler için Adana hukuk büroları hizmet vermektedir.

 Velayetin Kapsamı Nedir?

Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları almak ve uygulama yetkisine sahip olmaktadır. Çocuk, anne ve babasının sözünü dinlemekle yükümlü olmaktadır. Anne ve baba, olgunluk ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olanağı tanımlama görevine sahip olmaktadır ve önemli konularda olabildiğince onun düşüncesini göz önünde tutmaya özen göstermektedir. Çocuk, anne ve babasının izni dışında evi terk edemez ve yasal sebep olmadan onlardan alınmama yetkisine sahip olmaktadır. Çocuğun adını anne ve babası koymaktadır. Velayet kapsamında anne ve baba çocuğun eğitim, sağlık, yeme ve içme gibi tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olmaktadır.

Velayetin Değiştirilmesi?

Velayet değiştirme davası, velayet hakkının anne ya da babaya verilmesinden sonra velayet kendisine verilen tarafın durumunun değişmesi ve daha sonradan ortaya çıkan çeşitli nedenlere bağlı olarak velayeti alan anne ya da babanın velayet hakkını gerektiği gibi kullanamaması ile çocuğun menfaatinin gerektirdiği durumlarda açılan bir dava türü olmaktadır. Velayetin değiştirilmesi için bir olayın olması ve bu duruma bağlı anne ya da babanın velayet görevini aksatması söz konusu olması gerekmektedir. Bu durum velayetin değiştirilmesini velayetin kaldırılmasından ayıran önemli bir konu olmaktadır. Bunun nedeni ise velayetin kaldırılmasında velayet görevinin ağır bir şekilde kötüye kullanılması ya da aşırı bir şekilde ihmal edilmiş olması şartı aranmaktadır.

  Velayet Davası Nasıl Açılır?

 Velayet davası Adana en iyi avukat aracılığı ile gerekli belgeleri ve delillerin toplanarak mahkemeye başvurulması ile açılmaktadır. Velayet davasında görevli olan mahkeme aile mahkemesi olmaktadır. Bu nedenle aile mahkemesine velayet davası açılması konusunda başvuru yapılması için Adana hukuk büroları hizmetleri mevcut olmaktadır. Velayet davasının ne kadar sürede sonuca varılacağı konusu toplanan somut ve soyut delillerin mahkemede aldığı role göre değişkenlik göstermektedir.

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları