Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

FAZLA MESAİ ÜCRETİ NEDİR VE NASIL HESAPLANIR?

İş kanununun belirlediği kapsamda ve şartlarda haftalık 45 saati aşan çalışmalara Fazla Mesai denilmektedir. İş Kanunu md.63’e göre; işçinin çalışma süresi haftada fazla kırk beş saat olarak tespit edilmiştir. Eğer sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa 45 saatlik bu çalışma süresi, iş yerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit bir şekilde bölünerek uygulanır. Fakat sözleşmede taraflar,her gün için ayrı mesai süreleri de kararlaştırabilir. Ne şekilde olursa olsun, işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması, fazla mesai olarak adlandırılır.

Fazla Mesai Ücretinin İspatı

Fazla çalıştığını iddia eden işçi, bunu ispatla yükümlüdür.

Yazılı belge olarak; İmzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği kabul edilir. Diğer delil niteliğindeki belgeler ise; İş yerinde tutulan kayıtlar, iş yeri yazışmaları iş yerine giriş çıkışları gösteren belgeler delil niteliğindedir.

Fakat taraflar arasında yazılı belge olmaması durumunda ise tarafların tanık göstererek de sonuca ulaşabilirler.

Ancak işveren tarafından işçiye bordro imzalatılmamış ve ödemeler banka kanalıyla yapılmış ise yine iş veren tarafından ödemeler işçinin hesabına gönderilirken fazla mesaiye dair ödemenin gönderildiğine ilişkin özellikle bir açıklama yazılmamışsa bu şartlarda ispat sadece yazılı delillerle söz konusu olabilecektir.

Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

4857 sayılı İş Kanununun 41/2 maddesi gereğince  normal çalışma süresi 45 saatin altında olan işyerlerinde yapılan fazla süreli çalışma ücretinin %25’i; normal çalışma süresi 45 saat olan işyerlerinde fazla mesai ücretinin %50 zamlı olarak ödenmesi gerekir.

Örnek Vermek Gerekirse; Normal çalışma süresi haftalık 45 saat olan Adana da ki bir fabrikada aylık 2.700 TL ile çalışan işçinin 1 saatlik fazla mesai ücreti şu şekilde hesaplanır?

  • İlk olarak fazla çalışma ücretinin hesaplanabilmesi için işçinin 1 saatlik normal çalışma ücretinin bulunması gerekmektedir. İşçinin 1 saatlik normal çalışma ücreti ise şu şekilde hesaplanır; İşçinin aldığı aylık ücret 30’a bölünür, günlük ücret bulunur ve çıkan rakam 7,5’a bölünür.

         2.700 /30 = 90 TL (Günlük Ücret)        90 /7,5 = 12 TL (1 Saatlik Ücret)

  • İşçinin 1 saatlik normal çalışma ücreti bulunduktan sonra, 4857 sayılı İş Kanunu’nu md.41/2 uyarınca, normal çalışma süresi 45 saat olan iş yerlerinde 1 saatlik normal çalışma ücretinin %50 fazlası, fazla mesai ücreti olarak belirlenir. Örneğine dönmek gerekirse, 1 saatlik normal çalışma ücreti 12 TL olan ve normal çalışma süresi haftalık 45 saat çalışılan iş yerlerinde 1 saatlik mesai ücreti 18 TL olacaktır.

 

Diğer bir örnek ise; Normal çalışma süresi haftalık 45 saatin altında olan Adana da ki bir fabrikada aylık 2.700 TL ile çalışan işçinin 1 saatlik fazla mesai ücreti şu şekilde hesaplanır?

  • Fazla mesai ödemesinin hesaplanmasında ilk başta işçinin 1 saatlik normal mesai ücretinin ortaya çıkarılması gerekecektir. İşçinin 1 saatlik normal çalışma ücreti şu şekilde hesaplanacaktır; İşçinin normal olarak aldığı aylık ücreti 30’a bölünecek ve bu şekilde günlük kazanacağı ödeme tutarı tespit edilecektir. Çıkan  bu ücret ise 7.5'a bölünmekle 1 saatlik ücret tespit edilecektir.

         2.700 /30 = 90 TL (Günlük Ücret)        90 /7,5 = 12 TL (1 Saatlik Ücret)

 

  • İşçinin 1 saatlik normal çalışma ücreti bulunduktan sonra, 4857 sayılı İş Kanunu’nu md.41/2 uyarınca, normal çalışma süresi 45 saatin altında olan işyerlerinde 1 saatlik normal çalışma ücretinin %25 fazlası, fazla mesai ücreti olarak belirlenir. Örneğine dönmek gerekirse, 1 saatlik normal çalışma ücreti 12 TL olan ve normal çalışma süresi haftalık 45 saat çalışılan işyerlerinde 1 saatlik mesai ücreti 15 TL olacaktır.

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından 10.07.2020 tarihinde kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

 

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları