Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

Değer artışı ve katkı hisse alacağı davaları boşanma davasının mali neticeleri ve sorunları olarak ortaya çıkmaktadır. Boşanma davasında mal paylaşımı mevzusunda anlaşamayan veya mal kaçırılması sebebiyle hakkını alamayan eşin açacağı mal paylaşım davalarının başında bu davalar gelmektedir.

Kaide olarak mal rejiminin tasfiyesi sırasında alacağa ilişkin olmak üzere iki taleple karşılaşılabilir.

Katılma Alacağı (TMK 231)

Değer Artış payı (TMK 227)

TANIM: değer artış payı alacağını bir eşin diğer eşe ilişik her türlü mala yaptığı katkıdan dünyaya gelen alacak hakkı şeklinde tanımlayabiliriz. Belirtmek gerekir ki eşlerden biri edinilmiş mal rejiminde paylaşma haricinde kalan bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine ya da korunmasına hiç yahut uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa mal rejimi sona erdiğinde katkısı oranında hakkaniyete uygun bedel isteyebilir. Değer Artış Katkı Alacağı Davası

Uygulama alanı olarak önemle belirtmek gerekir ki değer artış payı alacağı yalnız kural olan mal rejimine özgü değildir. Kısaca 2002 öncesinde eşler arasında uygulanan mal ayrılığı rejiminde de değer artış hisse alacağı talep edilebilmektedir.

Değer artış payında mevcut alacak ayni hak olarak değil alacak hakkı olarak verilmektedir.

Katkı hisse alacağı/değer artış payı alacağı boşanmanın eki niteliğinde değildir.  Önemle belirtmek gerekir ki değer artış payı anlaşmalı boşanma davasının da eki niteliğinde değildir. Şu demek oluyor ki taraflar her ne kadar anlaşmalı boşanma protokolünde ‘’ nafaka tazminat talebimiz yoktur. Eşyaları ayırdık bu mevzuda bir talebimiz yoktur’’ şeklinde ifade kullanmış olsa da bu mutabık kalma ile tarafların mal rejimlerini tasfiye ettikleri kabul edilemez.

Değer artış hisse alacağı evlilik dışı yapılan katkıyı kapsamaz. Gene aynı şekilde nişanlılar arasında uygulanmaz. Evlilik dışı birlikteliklere uygulanmaz. Değer artış payı alacağı davası bir belirsiz alacak davasıdır.

Değer artış payı yalnız belirli mallara yapılan katkıyı ifade ederken katılma alacağı katılma rejimi süresince edinilen malların tamamına yönelik ve rejimin tasfiyesine yönelik istemdir. Başka bir deyişle değer artış oranında sınırlı mala yönelik katkı isteği vardır.

Önemle belirtmek gerekir ki ev işi yaparak emek harcayan kadın bu emeklerinin karşılığını değer artış hisse olarak değil de eşinin rejim süresince karşılığını vererek aldığı mal varlığı değerlerinden oluşacak artık değerin yarısını katılma alacağı olarak alacaktır.

Yine katkı bir affetme sonucu yapılmışsa değer artış hisse istenemez. Bu konuda çekişme çıkarsa verilenin bağış olduğunu iddia eden taraf iddiasını kanıtlama etmelidir.

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları