Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

Hukuki anlaşmazlıklarda önemli bir çözüm yolu olarak son dönemlerde ülkemizde uygulanmaya başlayan arabuluculuk sistemi, Avrupa ve Amerika’da uzun yıllardan bu yana uygulanıyor. Türk hukuk sisteminde yeni yeni yer edinen bu sistem aralarında uyuşmazlık bulunan davalı ve davacı arasındaki sorunun karşılıklı olarak müzakere etmesine olanak tanır. Bir arabulucu eşliğinde problemin çözümü öngörülür. Bu alandaki talepleriniz için Adana avukatları araştırmaları yaparak profesyonel destek alabilirsiniz.

  Arabuluculuk Sistemi Nasıl İşler?

  Mahkemelerdeki dava yükünü azaltmak için başvurulan bu sistem ile açılan davalar daha kısa sürede sonuçlanabiliyor. Arabulucu tarafsız ve bağımsız bir kişi olmalıdır. BU bağlamda tarafların kendi çözümlerini üretmelerinde yardımcı olur. Arabulucu konuyu çözümleyen kararlar vermez.

 Aralarında hukuki anlaşmazlık bulunan kişiler dava öncesinde bu sisteme başvurabilir. Bu şekilde dava açılmasına gerek kalmadan tarafların anlaşmaya varması sağlanabilir. Yönetmelik kapsamında da hakim tarafları arabuluculuk hakkında bilgilendirir. Yönlendirir. Taraflar arabulucuya gitmeyi kabul ederse dava 2- 3 ay ertelenebilir. Taraflar arabulucu eşliğinde anlaşırsa dava kapanmış olur. Anlaşılan metin geçerli olur. Anlaşma sağlanamaz ise dava kaldığı yerden görülmeye devam eder.

  Kimler Arabulucu Olarak Görev Yapabilir?

  Arabulucu olarak göre almak için Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuculuk Kanunu içerisinde yer alan şartları taşımak ve Adalet Bakanlığı siciline kayıt yaptırmak gereklidir. Arabulucu olmak için gerekli şartlar:

 * T. C. Vatandaşı olmak

 * Hukuk fakültesi mezunu olmak ya da yurt dışında hukuk eğitimi alanlar için ülkemizde eksik kalan derslerini sınava girerek başarı belgesi alarak tamamlamak

 * 5237 kanunun 53. Maddesine göre belirlenen süreler geçmiş olsa bile bu kapsamdaki suçlardan herhangi birini işlememiş olmak

 * Mesleğinde en az 5 yıllık bir kıdeme sahip olmak

 * Terör örgütleri ile irtibatlı ya da iktisaklı olmamak

 * Arabuculuk eğitimini tamamlamak

 Tüm bu şartları taşıyan adaylar Adalet Bakanlığınca yapılan yazılı sınavlara tabi tutulur. Sınavlarda başarılı olanlar arabulucu olabilir.

  Hangi Davalar Arabuluculuk Kapsamında Değerlendirilir?

  Hukuk anlaşmazlıklarında taraflar anlaşmaya varamadığında;

 * Kişilerin hakkında vazgeçmesi

 * Sulh olabilmesi için

 Mahkeme kararı gerekmiyor ise hızlı bir çözüm için arabulucuya başvurulabilir. Boşanma davaları, silahla yaralama, velayet davaları, aile içi şiddet gibi alanlarda arabulucuya başvurulmaz. Arabuculuya başvurulabilecek konular şu şekildedir:

 - İşçi alacaklarındaki anlaşmazlıklar

 - Kira uyuşmazlıklarında yaşanan sorunlar

 - Tüketici uyuşmazlıkları

 - Boşanma sonrasında yaşanan mal paylaşımı sorunları

 - Konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi

 - Taksirler yaralama ya da hakaret ve tehdit

 - Kredi sözleşmeleri ya da eser sözleşmeleri

 - Alım satım sözleşmeleri ya da deniz ticareti

 - Sigorta uyuşmazlıkları gibi konularda Adana hukuk bürosu araştırmaları yaparak profesyonel destek alınabilir.

 Meslek mensupları için arabuluculuk takibi bir zaruret halini almıştır. Bu sistem yargı sistemine büyük katkılar sağlar. Bu yöntem aynı zamanda ekonomik bir çözümdür. Tarafların hukuki alandaki anlaşmazlıkları için bu alanda yapılacak takipler ile pratik sonuçlar elde edilebilir.

Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları