Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

İş güvenliği ülkemizin farklı dönemlerde en çok gündem oluşturan konularının başında geliyor. Zaman zaman yapılan iyileştirmeler ile bu sorunlara çözümler üretiliyor. Yasal yükümlülüklerin yanında hem çalışan, hem de işçilerin bilinçlenmesi bu alanda yapılabilecek en etkili çözümler arasında yer alır. İş kazası yaşanması durumunda işçinin belirli hakları vardır. Bu alanda Adana hukuk büroları işçilerin bu süreçlerde haklarını korumalarını sağlayacak destekler verecektir.

   İş Kazası Nedeni ile İşverene Açılabilecek Davalar

  1.) Maddi Tazminat Davası: İşçi yaşadığı iş kazası nedeni ile uğradığı maddi zararların karşılanması talebi ile işverene TBK madde 49’a göre dava açabilir. TBK madde 54’e göre açılacak bu davada maddi zararların sınırları yoktur. Özellikle şu başlıklarda maddi tazminat talep edilebilir:

 * tedavi giderleri

 * kazanç kaybı

 *çalışma gücünün azalmasından veya tamamen kaybolmasından dolayı ortaya çıkan kayıplar

 * Ekonomik geleceğin değişmesinden dolayı oluşan kayıplar

  2.) Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: İş kazası sonucunda işçi vefat ederse bakmakla yükümlü olduğu kişiler uğranılan zararın ve ölen kişinin desteğinden yoksun kalma nedeni ile uğranılan zararı TBK madde 53’e göre işverenden talep edebilir. Bunlar:

 * cenaze giderleri

 * ölüm gerçekleşmediğinde tedavi giderleri,

 * çalışma gücü azaldığında ya da tamamen kayıp olması durumunda ortaya çıkan kayıplar

 * Vefat eden kişinin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu nedenle uğradığı kayıplar

  3.) Manevi Tazminat Davası: TBK madde 56’daki şartlar sağlandığında vefat ve maddi zarara uğraması durumunda işçi ya da yakınları manevi tazminat talep edebilir. Bu alanda Adana hukuk büroları avukatları iş kazası nedeni ile işçinin uğradığı zarar karşısında manevi tazminat davası açabilirler.

  İş Kazasından Kaynaklanan Davalarda Zaman Aşımı Süresi

  İş kazası sonucunda işçi ya da vefat durumu var ise yakınları işverene dava açabilir. İşveren sözleşmedeki yükümlülüklerinin aykırı davranması halinde bu davaları açma hakkı doğar. Bu kapsamda Borçlar Kanunu 146. maddesine göre 10 yıllık zaman aşımı süresi bulunur. Genel olarak Yargıtay’ın yerleşik içtihadı bu yöndedir. İş kazası durumunda zamanaşımı süresine yönelik sözleşmede herhangi bir madde bulunmadığında on yıllık zamanaşımı süresi baz alınacaktır. Haklarınızı hukuki süreçlerde takip edebilmek amacı ile Adana hukuk büroları avukatlarına bu alandaki haklarınızı elde etme noktasında destek alabilirsiniz.

  İşçinin Vefatı Durumunda Zamanaşımı Ne Zaman Başlar?

  İş kazası nedeni ile işçi vefat etmiş ise, işçinin yakınları destekten yoksun kalma tazminat açabilirler. Bunun yanında manevi tazminat davası açma hakları da bulunur. İşçi vefat ettiği andan itibaren zamanaşımı işlemeye başlar. Bu gibi durumlarda haklarınızı alabilmek adına hukuki süreçlerin doğru ve düzenli olarak takip etmelisiniz.

Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları