Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

Şiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma Davası

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması anlamına gelen şiddetli geçimsizlik, boşanma sebeplerinden biridir. Evlilik birliği çiftlere sadakat başta olmak üzere pek çok sorumluluk yükler. Bu hukuki durum ortam bir yaşamı zorunlu kılar. Ancak ortak yaşamı zaman içerisinde çekilmez hale getiren olaylar ve durumlar evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayalı boşanma davalarının açılmasına neden olabilir. Bu durumlarda Adana boşanma avukatı araştırmaları yaparak açacağınız davada haklarınızın gerektiği gibi korunmasını sağlayabilirsiniz. Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesine göre evlilik birliği ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olduğunda eşlerden biri boşanma davasını başlatabilir. Davacı olacak eşin belirlenmesinde hangi eşin daha kusurlu olduğunun bir önemi bulunmuyor. Ağır kusurlu eş bu nedene dayandırarak boşanma davası açabilir.

  Kusur Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

  Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun görüşüne göre kimse tamamen kendi kusuru ya da eylemine göre hal elde edemez. Daha fazla kusurlu olan eşte dava açabilir. Bu alanda Adana boşanma avukatı taleplerinde bulunarak profesyonel destekler alabilirsiniz. Sadece boşanma hükmünün kurulabilmesi için davalı tarafın az bile olsa kusuru olmalıdır. Ve bu kusur durumunun ispatlanması gereklidir. Sonuç olarak bir eş tam kusurlu olduğunda bu sebebe dayandırarak boşanma davası açamaz.

  Davalının Hakları

  Davacı tarafı yapılan tanımlamalardan kusurdan bağımsız olarak ifade edilir. Davalı eş boşanmaya sebep olan olaylarda daha az kusurlu olduğunda açılan davaya itiraz edebilir. İtiraz hakkı kötüye kullanma özelliğinde olduğunda ise hakim boşanmaya karar verebilir.

  Davaya Konu Olabilecek Sebepler

  Genel boşanma nedeni evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Ancak pek çok sebep bu sarsılmaya neden olabilir. Kesin bir sebep belirtmek mümkün olmayabilir. Her boşanma sebebinde durum özellikle değerlendirilmelidir. Her evlilik birbirinden farklıdır. Bu nedenle yaşananlarda farklı olacaktır. Yargı kararlarına yansıyan örnek boşanma nedenleri şu şekildedir:

 * Bir başka erkek/kadın ile birlikte yaşanması

 * Eşin darp edilmesi

 * Hakaret

 * Cinsel birlikteliğin gerçekleşmemesi

 * Özel hayatın üçüncü kişiler ile paylaşılması

 * Küçük düşürücü ve aşağılayıcı söz ile davranışlar

 * Sözlü ve fiziksek şiddet

 * Müşterek evin kilidinin eşten habersiz olarak açılması ve eşyaların alınması

 * Eşe sürekli ağır sözlerle hakaret etmek

 Aile bireyleri günlük olaylar karşısında zaman zaman farklı tepkiler verebilir. Anlık gelişen küçük tartışmalar bu kapsamda değerlendirilemez. Bu alanda yaşadığınız sorunları Adana boşanma avukatları araştırmaları yaparak, daha uzman kişilerden destek alarak daha net bir şekilde tanımlayabilirsiniz.

  Dava Koşulları

  Yargıtay’ın evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayanarak boşanma kararı verilmesi için iki temel koşul bulunur

 * Evlilik birliği temelinden sarsılmış olması

 * Ortak hayatın çekilmez hale gelmesi

  Bu şekilde bir boşanma sebebi ortada var ise hakime geniş takdir hakkı kazandırır. Bu alanda aklınıza takılan sorular için                  Adana boşanma avukatları araştırmaları yapabilirsiniz. Hakim takdir hakkını kullanılırken dava sürecinde tüm delillerden yararlanır. Özellikle tanık beyanları çok önemlidir. Tanık sayısına ilişkin herhangi bir sınır bulunmuyor.

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından  kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları