Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

İş Hukukunda Ücretsiz İzin Uygulama Koşulları Nelerdir?

Korona virüs ile hem iş hem de sosyal yaşantımızda yeni kavramlar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle çalışma alanında yaşanan olumsuzluklar devleti işçileri koruyabilmek adına bazı yükümlülük ortaya çıkarmak zorunda bırakmıştır.

  Ücretsiz izin konusu da bu salgın öncesinde de kullanılan bir hak olsa da salgın sonrasında uygulanışı artmıştır. Yasal haklarınızı korumak adına Adana en iyi avukat araştırmaları yaparak en yetkili kurumlardan destekler alabilirsiniz. İşverenin ya da işçinin kullanacağı ücretsiz izin teklifi ve kabulü için yazılı sözleşme olmalıdır.

  Ücretsiz İzin Hangi Durumlarda Kullanılır?

  İş Kanunun 22. Maddesinde ücretsiz izin kullanımı konusunda detaylar bulunur. Bu madde tüm işçi ve işverenler için geçerlidir. 

22. Maddeye göre:

 * İşveren işçisine ücretsiz izin teklif ediyor ise işçiye yazılı olarak bu teklifin sonuçlarını anlatması gereklidir. İşçide sunulan bu teklifi 6 işgünü içinde yazılı olarak kabul edebilir.

 * İşçi ücretsiz izin teklifini kabul etme zorunluluğu yoktur. 6 iş günü içinde yazılı olarak işçi bu teklifi kabul etmediğinde teklif artış işçiyi bağlamaz. Bu da işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkmasına engel teşkil eder.

 İşveren bu durumda ücretsiz izin teklifinin geçerli bir nedene bağlı olduğunu ve aralarındaki iş sözleşmesinin feshi içi geçerli nedeni bulunduğunu yazılı olarak beyan edebilir. Bildirim süresine uyarak iş sözleşmesini fesih edebilir. Ancak bu durumda işçiye kıdem tazminatı öder. İşçilerde bu durumda işverene17-21. Maddelere göre dava açabilir.

  Geçersiz Ücretsiz İzin Uygulanırsa

  İşçinin yazılı kabulü dışında işveren işçiye ücretsiz izin uygular ise;

 * İş Kanunundan kaynaklanmadığında ve ücretsiz işin niteliğinde değil ise

 * işçi ve işverenin bu hususta ortak bir anlaşması söz konusu değilse hukuka aykırı bir iş yapmış olur. Bu alandaki haklarınızı en iyi şekilde geri almak için Adana en iyi avukat aramaları yapabilirsiniz. Alacağınız destekler ile haklarınızı koruyabilirsiniz. İşçi bu durumda ihbar ve kıdem tazminatı talep edebilir.

  İşçi İş Sözleşmesinin Askıya Alındığını İspat Ettiğinde

  İşçi işe gitmediğinde ücretsiz izin kapsamında iş sözleşmesinin askıya alındığını ispat etmesi gereklidir. Bu durumu ispat etmesi gereken taraf işçidir.

  Hukuka Uygun Olmayan ve Süresi Belirsiz Ücretsiz İzin Durumunda İşçi Ne Yapmalı?

  İşçi kabul etmediği ücretsiz izin uygulaması sürecinde bu kapsamdaki askı süresince geçerli bir süre sonra iş sözleşmesi fesih edilebilir. İşçi kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir.

  Ücretsiz İzin Uygulamasında Belirlenen Süre Dolduğunda Ne Olur?

  Ücretsiz izin uygulamasında işçi ve işveren yazılı olarak anlaştığında belirtilen süre boyunca işçi ücretsiz izne ayrılır. Bu süreçte haklarınızı takip etmek amacı ile Adana en iyi avukat araştırmaları yapabilirsiniz. İşçi süre dolduğunda iş sözleşmesinden doğan tüm hak ve borçlar kendiliğinden yürürlüğe girer. İş ilişkisi kaldığı yerden devam eder.

İş bu içerik Adana Avukat Aytaç ER tarafından  kaleme alınmıştır.

Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.

Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları