Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

Herhangi bir mahkeme kararının yabancı bir ülkede verilmesinin ardından bu kararın ülke dışında sonuç ve hüküm doğurması için kararın uygulanması beklenen ülkede tenfiz edilmesi ve tanınması gereklidir. Çiftler yaşadıkları ülkede boşandıktan sonra Türkiye’de bu kararın uygulanması için tanıma tenfiz davası açarlar. Bu davalar bir tür mevcut durumun tespitine yöneliktir. Bu alanda Adana boşanma avukatı araştırmalarınızda bu alandaki talepleriniz için destek alabilirsiniz.

  Yabancı ülkede gerçekleşen boşanma davasında:

 * velayet

 * nafaka

 * tazminat alanlarında da kararlar alınmış ise açılması gereken dava tenfiz davası olacaktır.

  Yurt Dışındaki Boşanma Kararı İçin İdari Tanınma Nasıl Olur?

  Geçmiş dönemlerdeki yasalara göre yabanca mahkemeler tarafından verilen boşanma ilamlarının nüfusa tescil edebilmesi adına ülkemizdeki yetkili ve görevli mahkemelere dava açılması yeterli idi. Yabancı mahkemenin geçerlilik şartlarının taşıdığının mahkeme tarafından tespit edilmesi gerekiyordu. Günümüzde ise 690 nolu KHK ile Nüfus Hizmetleri Kanununa 27/A maddesi eklendi. Bu düzenleme ile dava şartı ortadan kalkmış oldu. Bu yeni kanunun uygulanabilmesi için şu şartlar gereklidir.

 1.) Yabancı mahkemelerde verilmiş olan kararlar Türk kamu düzenine ayrılık içermemelidir.

 2.) Tarafların temsilcilikleri ya da kendilerinin birlikte katılımı olmalıdır.

 3.) Karar verildiği ülkenin hukukuna göre kesinleşmiş bir karar verilmelidir.

 4.) Yabancı ülkede evliliğin devamına, evliliğin butlanı, ayrılmaya ya da boşanmaya ilişkin verilmiş bir karar olmalıdır. Bu kararın mahkemelerce verilmesi de şartlar arasında yer almaz.

 Tanıma tenfiz davası açılmadığında ya da yurt dışındaki kararın ülkemizde tescili için birlikte başvuru yapılmadığında yurt dışında boşanma gerçekleşse de ülkemizde hala evli olarak tanımlanır.

  Tanıma ve Tenfiz Davaları İçin Gereken Belgeler

 * Boşanıldığını gösteren mahkeme kararı

 * Boşanmayı gösteren kararın tercüme edilmiş hali

 * Konsolosluktan alınan apostile

 * Yabancı mahkemenin kararını tescil için verilen kararın kesinleştiğini gösteren belge ve bu belgeye ait onaylı tercüme belgesi

 * Tenfiz istenen kişinin ülkemizdeki yerleşim yeri

  Yabancı mahkemelerce açılan davalarda tazminat ve nafaka hakkında bir hüküm verilmiş ise boşanma kararı tenfizinin ardından Türkiye’de de maddi ve manevi tazminat davaları açılması söz konusudur. Ancak bu davalarda da zaman aşımı riski bulunur. Zamanaşımı hesaplanması boşanma kararından itibaren bir yıldır. Bu alanda Adana boşanma avukatları araştırmaları yaparak konu hakkında detaylı destekler alabilirsiniz.

  Yabancı Mahkemelerdeki Boşanma Sürecinde Nafaka ve Tazminat Reddedilir İse;

  Yabancı mahkemelerde tazminat ve nafaka talepleri incelenir. Sonuç kararında talepler reddedilir ise Türk Kamu Düzenine aykırı unsurlar taşıyan tenfiz davasında sadece boşanma hükmünün tenfizi yapılır. Kamu düzenine aykırı olarak tazminat ve nafaka ile ilgili kısmın tenfiz dışında tutulması talep edilebilir. Mahkeme bu talepler karşısında tenfizi reddettiğinde 1 yıl içerisinde tazminat ve nafaka hakkında dava açılabilir. Bu alanda bu süreçlerin doğru bir şekilde takip edilmesi hak kaybına neden olmaması açısından çok önemlidir.

Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları