Sorularınız İçin Bizi Arayın: - 0532 113 15 08
Dil Seçimi
Menü
Sosyal Medya
Ara

Miras Ölüme Bağlı Tasarruf Tenkis

2. Hukuk Dairesi 2003/8904 E., 2003/10503 K.

•TENKİS
•VASİYETNAMENİN İPTALİ


"İçtihat Metni"

T.C.
Y A R G I T A Y
2.HUKUK DAİRESİ
SAYI:
ESAS KARAR Y A R G I T A Y İ L A M I
2003/8904 203/10503

İNCELENEN KARARIN: 
MAHKEMESİ :Ö 2.A.H.
TARİHİ : 15.4.2003
NUMARASI :333 - 132
DAVACI :K Ü
DAVALI :Y D.
DAVA TÜRÜ :Tenkis
TEMYİZ EDEN :Davacı

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Miras, miras bırakanın ölüm günündeki hükümlere göre mirasçılarına intikal eder (4722 S.K. md. 17).
Dava konusu taşınmazlar vasiyet yolu ile davalılara verilmiştir. Vasiyetname usulüne uygun açılmış, iptal istenilmiş açılan dava reddedilmiş, 7.2.2002'de kesinleşmiştir. Bu dava ise 6.9.2001'de açılmıştır. Ölüme bağlı tasarruflar her halde tenkise tabidir (743 S.M.K. md. 507/1).Mahkemece tenkis hükümlerinin uygulanması gerekirken murisin kastının bulunmadığından söz edilerek yazılı şekilde ret kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ:Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. 

Yorum Bırakın
Danışan Yorumları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam
WhatsApp Destek Hattı
Google Yorumları